Somatische Tinnitus Behandeling

Somatische tinnitus behandeling

 

Somatische Tinnitus behandeling

Een Somatische Tinnitus kuurbehandeling bestaat uit 1 losse introductie massagebehandeling t.w.v. 65.00 euro en 8 massagebehandelingen t.w.v. 640.00 euro, waarbij elke week 2 behandelingen uit worden gevoerd.

Somatische Tinnitus is een veelvoorkomende aandoening waarbij mensen geluiden in hun oren horen die niet van buitenaf komen. Dit kan variëren van een licht gezoem tot een harde piep. Bij sommige mensen wordt tinnitus veroorzaakt door verstoringen in het kaakgewricht of door spierkrampen in de nek en schouders. Dit staat bekend als Somatische Tinnitus.

Hieronder gaan we dieper in op de behandeling van Somatische Tinnitus.

Definitie van Somatische Tinnitus

Somatische Tinnitus is een vorm van tinnitus waarbij de geluiden worden veroorzaakt door verstoringen in het kaakgewricht of door spierkrampen in de nek en schouders. Deze geluiden worden niet veroorzaakt door externe factoren, zoals geluiden in de omgeving.

Mensen met Somatische Tinnitus kunnen hun symptomen soms verminderen door bepaalde bewegingen te maken, zoals het bewegen van de kaak of het hoofd.

Belang van behandeling van Somatische Tinnitus

Het is belangrijk om Somatische Tinnitus te behandelen, omdat het kan leiden tot slaapproblemen, angst, depressie en andere psychische aandoeningen.

Sommige mensen hebben moeite met concentreren op hun werk of op school vanwege hun tinnitus. Een effectieve behandeling kan helpen om deze symptomen te verminderen.

Oorzaken van Somatische Tinnitus

Er zijn verschillende oorzaken van Somatische Tinnitus, waaronder:

Verstoringen in het kaakgewricht

Verstoringen in het kaakgewricht kunnen leiden tot Somatische Tinnitus. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het malen of klemmen van tanden, het hebben van een verkeerde beet, of door een blessure aan het kaakgewricht. Dit kan leiden tot spierspanning in de kaak, wat kan resulteren in tinnitus. 

Spierkrampen in de nek en schouders

Spierkrampen in de nek en schouders kunnen leiden tot Somatische Tinnitus. Deze spierkrampen kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkeerde houding of overbelasting van de spieren. Dit kan leiden tot spanningen in de spieren, die kunnen leiden tot tinnitus.

Overmatig gebruik van oordopjes of koptelefoon

Overmatig gebruik van oordopjes of koptelefoon kan leiden tot Somatische Tinnitus. Dit kan worden veroorzaakt doordat het gebruik van deze apparaten de spierspanning in de kaak kan verhogen. Bovendien kan het luisteren naar muziek op een hoog volume leiden tot gehoorschade, wat op zijn beurt weer tinnitus kan veroorzaken.

Hoofdletsel

Hoofdletsel kan leiden tot Somatische Tinnitus. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een klap op het hoofd, zoals bij een auto-ongeluk. Dit kan schade veroorzaken aan het gehoororgaan of aan de structuren die betrokken zijn bij het gehoor, wat tinnitus kan veroorzaken.

Andere oorzaken

Er zijn ook andere oorzaken van Somatische Tinnitus, zoals bijvoorbeeld stress, hormonale veranderingen, of de ziekte van Menière.

Diagnose van Somatische Tinnitus

Als iemand last heeft van tinnitus, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts zal de patiënt doorverwijzen naar een KNO-arts voor nader onderzoek. De KNO-arts zal onder andere kijken naar de oren en het gehoor, om te bepalen of er sprake is van gehoorverlies. Daarnaast kan er ook beeldvormend onderzoek worden gedaan, zoals een CT-scan of MRI-scan, om te kijken naar eventuele schade aan het gehoororgaan of de structuren die betrokken zijn bij het gehoor.

Behandeling van Somatische Tinnitus

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor Somatische Tinnitus. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Somatische Tinnitus massage behandelingkuur bij massage praktijk Gratieus

Somatische Tinnitus massage bij massage praktijk Gratieus is een experimentele behandeling, die gepaard gaat met een bewustwordingsproces. De Somatische Tinnitus is een gevolg van meerdere onderliggende medische aandoeningen. Ik behandel dus de onderliggende klachten en niet de tinnitus zelf. Bij iedereen werkt het anders, dus ik kan een plan van behandeling maken pas wanneer u bij mijn praktijk op de massagetafel hebt gelegen.

 

Tinnitus retraining therapie (TRT)

Tinnitus retraining therapie (TRT) is een behandeling waarbij patiënten leren om te gaan met hun tinnitus. Hierbij wordt gebruik gemaakt van counseling en geluidstherapie. De patiënt leert om zijn of haar aandacht te richten op andere geluiden, zodat de tinnitus op de achtergrond verdwijnt.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een behandeling waarbij patiënten leren om te gaan met de angst en stress die vaak gepaard gaan met tinnitus. Hierbij leert de patiënt om negatieve gedachten en gevoelens te herkennen en om te zetten in positieve gedachten.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan worden ingezet bij Somatische Tinnitus als deze wordt veroorzaakt door spierspanning in de kaak of nek en schouders. De fysiotherapeut kan de patiënt helpen om de spieren te ontspannen door middel van oefeningen en massage.

Osteopathie

Osteopathie kan ook worden ingezet bij Somatische Tinnitus. Hierbij wordt gekeken naar de balans in het lichaam en worden de structuren die betrokken zijn bij het gehoor behandeld.

Tandheelkundige behandeling

Als Somatische Tinnitus wordt veroorzaakt door tandheelkundige problemen, kan een tandheelkundige behandeling uitkomst bieden. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het aanpassen van de beet, het plaatsen van een spalk of het vervangen van ontbrekende tanden.

Gehoorapparaat

Als er sprake is van gehoorverlies naast de tinnitus, kan het dragen van een gehoorapparaat helpen om de tinnitus te verminderen.

Medicatie

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen worden voorgeschreven bij Somatische Tinnitus. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan antidepressiva of medicijnen die de spieren ontspannen.

Conclusie

Somatische Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, zoals spierspanning in de kaak, nek en schouders, overmatig gebruik van oordopjes of koptelefoon, hoofdletsel en andere oorzaken. Het is belangrijk om bij tinnitusklachten naar de huisarts te gaan en onderzocht te worden door een KNO-arts.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor Somatische Tinnitus, zoals tinnitus retraining therapie, cognitieve gedragstherapie, fysiotherapie, osteopathie, tandheelkundige behandeling, het dragen van een gehoorapparaat en medicatie.

Bij massage praktijk Gratieus de Somatische Tinnitus behandel ik de spieren en gewrichten rondom de nek- en halsstreek, schouders en het kaakgewricht. Deze vorm van massagebehandeling gaat u als een zachte, doelgerichte massage ervaren, waarbij u al direct een reactie ervaart in uw klachten. Ik besteed tijd aan uw medische voorgeschiedenis en samen met uw feedback tijdens de massages, zoeken we naar de oorzaak en werken we aan het oplossen van het oorsuizen. 

Veelgestelde vragen over Somatische Tinnitus

Is Somatische Tinnitus te genezen?

Er is geen genezing mogelijk voor Somatische Tinnitus, maar er zijn wel verschillende behandelingen mogelijk die de klachten kunnen verminderen.

Hoe lang duurt het voordat een behandeling effect heeft?

Dit is afhankelijk van de behandeling en de persoon. Bij sommige behandelingen kan het effect al na enkele weken merkbaar zijn, terwijl het bij andere behandelingen langer kan duren.

Is Somatische Tinnitus gevaarlijk voor mijn gezondheid?

Somatische Tinnitus is over het algemeen niet gevaarlijk voor de gezondheid. Het kan echter wel een negatief effect hebben op de kwaliteit van leven van de cliënt en leiden tot stress, angst en slaapproblemen.

Kan stress Somatische Tinnitus veroorzaken?

Ja, stress kan een van de oorzaken zijn van Somatische Tinnitus.

Komt Somatische Tinnitus vaak voor?

Het is niet bekend hoe vaak Somatische Tinnitus voorkomt, maar het is wel een bekende vorm van tinnitus.

Moet ik een operatie ondergaan om Somatische Tinnitus te behandelen?

In de meeste gevallen is een operatie niet nodig om Somatische Tinnitus te behandelen. Er zijn verschillende andere behandelingsopties beschikbaar die effectief kunnen zijn.

Kan ik mijn tinnitus zelf behandelen?

Het is niet aan te raden om zelf de Somatische Tinnitus te behandelen zonder professionele begeleiding. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een professionele diagnose en behandeling. 

 Is het mogelijk om tinnitus volledig te elimineren?

Helaas is het niet altijd mogelijk om Somatische Tinnitus volledig te elimineren. De behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt.